'Wijs is hij die het leven eentonig maakt, want dan heeft elk klein voorval het voorrecht een wonder te zijn.' (Pessoa, Boek der Rusteloosheid). Vind jij wandelen eentonig? Wanna try-out with me? Walk with simon

dinsdag 9 januari 2018

Water, stenen en geheim agentenLa Ruta de la Piedra y del Agua - de weg van steen en water - is zeker een van de mooiste wandelingen die ik ooit gemaakt heb, op de Camino of elders. Het eerste deel is een onbedorven wildernis; een wilde stroom met vele oude watermolens, verweerd en bedolven onder het groen. De meeste daken zijn verdwenen, maar de molenstenen nog aanwezig. Ook het wandelpad is groen en gaat op in het geheel. Vernuftige constructies zorgen voor voldoende verval en waterkracht, soms is een serie molentjes achter elkaar gebouwd.

Enkele kilometers stroomafwaarts is meer beschaving: een nieuwer pad met verlichting voor de avond, een café, een parkeerplaats. Mountainbikers kunnen weer op het pad. Een toch wat onheilspellend bord kondigt aan dat de Europese Unie de restauratie ondersteunt. Wat gaat er dan gebeuren, hoe netjes wordt het allemaal? Hopelijk wordt de balans hier goed bewaard tussen restauratie en dingen laten zoals ze al eeuwen zijn.

Een schitterende wandeling van 7,5 kilometer, die op deze ene dag bijzonder eindigde met een speciale gast op ons terras. Ik merkte al wat ongebruikelijke activiteit- militaire motorrijders, veel politie op de weg. Joggers die geen joggers waren, die grote kerels die in oortjes praatten. Het bleek dat de Spaanse premier, Mariano Rajoy ook aan de wandel was langs een deel van de route, en nu aan de tafel naast me zat met een drankje. Pontevedra is zijn geboortestreek. Aardige man, die zeer voorkomend groette toen hij vertrok.

Deze Ruta maakt deel uit van de Variante Espiritual, een nieuwe alternatieve route voor een deel van de Portugese weg tussen Pontevedra en Padron. Twee prachtige, stille wandeldagen. Vooral de tweede dag met het net beschreven deel en een pad langs de rivier de Arousa is geweldig. Er zijn twee eenvoudige gemeentelijke albergues met twee zeer behulpzame hospitaleros. In 2014 liepen slechts 400 pelgrims deze route. De laatste dag kan als boottocht worden gedaan naar Padron. Verdere details, informatie en achtergrond:  Variante Espiritual

Ria de Arousa
Geen opmerkingen:

Een reactie posten