'Wijs is hij die het leven eentonig maakt, want dan heeft elk klein voorval het voorrecht een wonder te zijn.' (Pessoa, Boek der Rusteloosheid). Vind jij wandelen eentonig? Wanna try-out with me? Walk with simon

dinsdag 21 januari 2020

Bezinningsreis met een kleine groep op de Camino
lopen in het gras.. laat me de aarde voelen

wind om mijn hoofd.. laat me vrijheid proeven

je stappen iets verderop.. voel me samen op weg

die eeuwenoude weg..  geeft me vleugels

hier wil ik zijnGa je mee op onze volgende reis...

* Twee weken zwerven over oude wegen in de prachtige natuur van Noord-Spanje
* Tijd en ruimte voor jezelf
* Vertraging, eenvoud, bezinning
* Begeleiding vanuit stilte en aandacht, maar ook speels ontdekken
* Tien wandeldagen op een rustige Camino, max. 20 km. per dag
* Vier overnachtingen op een privékamer
* Extra vrije dagen in Santiago en Muxia aan de oceaan
We lopen in een groep van 5 tot 8 deelnemers. We beginnen in Ourense en lopen via Santiago naar Muxia aan de oceaan. We wandelen op 10 dagen en hebben tweemaal een rustdag, 1 x in Santiago halverwege de reis en 1x in Muxia bij het eindpunt.  Gemiddeld wandelen we 18 km per dag. Soms is er een wat korter of langer traject, maar de maximale afstand is 22 km. voor een dag. 
Data en prijzen
De eerstvolgende reis zal ws. in 2021 zijn. Richtprijs voor deze 15-daagse reis is €1465,-. 
Wat is inclusief: 14 overnachtingen op slaapzalen en privékamers, organisatie, begeleiding van 2 gidsen, meditaties, rituelen, oefeningen in lichaamsbewustwording, Spaanssprekende reisleiding, persoonlijk advies over reizen en uitrusting, pelgrimspaspoort, klimaatcompensatie.
Wat is exclusief: reiskosten, consumpties en warme maaltijden, verzekeringen.
Wat je in totaal aan deze reis uitgeeft is heel persoonlijk. Prijsindicatie reiskosten rond de 250 euro. Reken voor je eigen uitgaven op 20 a 25 euro per dag. Het prijspeil in Spanje ligt gemiddeld zo'n 20 % lager dan in Nederland.
Bij intekening ontvang je een vragenlijst en persoonlijk reisadvies + een paklijst (die staat ook op deze site). Laat het vooral weten als je vragen hebt of een toelichting wilt! Het is altijd mogelijk vrijblijvend een gesprek te hebben. Als je heel ver weg woont van Groningen overleggen we over de reiskosten. Sowieso... houden we van appeltaart&goede koffie.


Samen en ook op jezelf
'Eigenlijk houd ik niet zo van groepsreizen', zei iemand me vorig jaar. En boekte vervolgens wel. Kijk, daar worden wij nou blij van! Een groepsreis met Walkwithsimon betekent niet dat je dag in dag uit samen op zou moeten lopen. Als gids lopen we uiteraard op met wie dat wenst, maar je kunt je eigen tempo volgen. Soms wil je samen lopen, soms alleen. De ene dag is de andere niet. De een ontmoet graag veel nieuwe mensen, de ander beleeft de weg meer individueel. Bezinning en rituelen, zoals stiltewandelingen maken deel uit van de reis.

De reis
Je boekt zelf tickets op het moment dat er een vertrekgarantie is afgegeven door Walkwithsimon. Je krijgt uiteraard uitgebreid advies hierover. Wij kunnen ook je boeking verzorgen, dit kost 30 euro p.p. Je kunt kiezen uit trein of vliegtuig.
Vliegen van Schiphol naar Santiago: Je wordt dan door ons afgehaald van het vliegveld in Spanje. Prijsindicatie november 2019 160 euro.
Trein van Nederland naar Ourense en terug vanaf Santiago. Op deze website komt een indicatie van prijzen en tijden, een offerte loopt nog. Je wordt afgehaald van het station. Waarschijnlijk dien je een dag eerder te vertrekken en kom je 1 dag later weer in Nederland aan, met 2 overnachtingen onderweg. Prijsindicatie trein 320 euro 
(excl. evt. extra overnachtingen).

Overnachtingen
De overnachtingen zijn bij de reissom inbegrepen. Langs de Camino is een ruim aanbod aan accommodatie. Onze reis zal dan ook een rijke variatie kennen aan albergues, en een enkel pension of hotel. We overnachten in de kleinere, rustige herbergen met betrokken medewerkers. Hierbij staat voorop dat het rustige, sfeervolle plekken zijn met persoonlijk contact met de eigenaar of beheerder. Het boeken van uitsluitend privékamers is niet mogelijk. Vier overnachtingen zijn sowieso op een eigen kamer. We streven er naar massale slaapzalen te vermijden, wel zijn er vaak kamers met bv. 8-12 bedden. Afhankelijk van eventuele drukte boeken wij enkele dagen vooraf de slaapplaatsen, waar dat mogelijk is.


Fijn wandelweer
Noord-Spanje heeft veelal een aangenaam klimaat, maar in de zomer kan de hitte ook hier intens zijn. De beste wandelmaanden vallen dan ook in voor- en najaar. Bovendien vermijd je de drukke Spaanse vakantieperiode die ook op de Camino altijd goed te merken is. Met temperaturen van boven de 20 graden is het vaak volop terrasweer. Maar er zijn soms ook wisselvallige dagen met (koude) wind en/of regen. Overleg met ons over de juiste uitrusting en kijk eens op de paklijst.
De mooiste wandeluren liggen tussen 7 en 13 uur. 's Morgens kan het nog donker zijn, het is fijn als het redelijk snel licht wordt op je wandeling. Maar extreem vroeg opstaan vanwege de warmte doen we niet aan.
's Middags kan het ook in het voorjaar al wel erg warm worden, en het koelt dan pas laat weer af. Het is prettig als je regelmatig tijd hebt in de herberg te zijn of rond te kijken in de plaats waar je overnacht. En soms is er zoveel te zien onderweg dat je wat later aankomt.

Maaltijden en horeca
De Spaanse horeca is over het algemeen zeer gastvrij en kent een relaxte sfeer. Overal worden pelgrimsmenu's aangeboden, vergelijkbaar met dagmenu's. Het zijn drie gangen (inclusief wijn of water) voor 8 a 10 euro. De kwaliteit is wisselend, en voor vegetariërs is het aanbod in Spanje magertjes. Deze menu's zijn vaak weinig gevarieerd, daarom is een picknick, of een salade 's middags of 's avonds een welkome afwisseling. Als er inkoopmogelijkheden en een goede kookgelegenheid zijn bereiden we eventueel ook zelf maaltijden. Nog mooier is het als de hospitaleros, de herbergiers, je een maaltijd voorzetten. Vanwege de wisselende omstandigheden en voor je persoonlijke keuzevrijheid zijn maaltijden en overige consumpties dus niet bij de reissom inbegrepen (behalve het ontbijt).


Je voeten...
Een dagelijkse wandeling van zo'n 15 kilometer is goed te doen, zeker als je na enige tijd gewend raakt aan het wandelritme. Het is wel aan te bevelen je uitrusting te testen thuis door een paar keer flinke wandelingen met je bepakking te maken, dan kun je nog aanpassingen doen. Of je je in zou moeten lopen, daarover zijn de meningen verdeeld, het kan een voordeel zijn. Belangrijker nog vind ik goede en ingelopen wandelschoenen, en voor gevoelige voeten (eigenlijk voor iedereen) Gehwol voetcreme gebruiken vanaf ruim een week voor vertrek.
Je rugzak draag je zelf. We letten heel goed op wat we meenemen en daar krijg je vooraf ook persoonlijk advies van ons over. Wat een goed gevoel alles wat je nodigt hebt zelf bij je te hebben. Wat fijn dat je geen laptop en beautycase en weet ik veel wat allemaal hoeft mee te slepen.. Het gewicht van een rugzak draagt veel bij aan jouw natuurlijke loopritme. En als je die pas vindt heb je de minste pijntjes aan je lijf..
Over duurzaam reizen
Reizen is niet duurzaam, maar we kunnen de milieubelasting wel verminderen. We nemen een aantal zaken in acht en we gaan ervan uit dat jij je hierin in principe kunt vinden.
* Van de reissom compenseert Walkwithsimon €12,50 p.p. (ook voor de reisleiders) via de doordachte en goed gecontroleerde klimaatprojecten van FairClimateFund.
* Vliegen is de voornaamste vervuilingsbron bij reizen. Momenteel zien we het reizen per trein naar Noordwest Spanje nog niet standaard als volwaardig alternatief. Het zou ons twee extra overnachtingen en een meerprijs van zeker 250 euro kosten.
* We nemen altijd overal ons eigen afval weer mee. En soms neemt Simon wat mee van anderen..
* Lokale bronnen in Spanje hebben uitstekend water, we weten ze te vinden. Neem je eigen waterflessen mee om die te vullen, in plaats van plastic wegwerpflesjes uit de winkel.
* We ondersteunen waar dat kan lokale ondernemers (overnachten, maaltijden, consumpties) en regionale consumptie. Walkwithsimon boekt altijd rechtstreeks overnachtingen en nooit via booking punt com en dergelijke sites. De zeer hoge kosten van deze systemen zijn voor zelfstandigen zeer onvoordelig.
* Het aanbod in vegetarisch, veganistisch en biologisch eten is sterk wisselend langs de Camino. Waar er mogelijkheden zijn benutten we die. Zelf vinden we het belangrijk weinig vlees te consumeren.
* NB Wijzigingen voorbehouden. Kijk altijd ook op mijn website 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten