'Wijs is hij die het leven eentonig maakt, want dan heeft elk klein voorval het voorrecht een wonder te zijn.' (Pessoa, Boek der Rusteloosheid). Vind jij wandelen eentonig? Wanna try-out with me? Walk with simon

zaterdag 15 september 2012

Steden langs de Camino Frances

De Camino Frances zou nog wat meer platteland mogen zijn. De steden vormen breekpunten. Mensen houden er rustdagen, starten hun reis of stoppen er juist, groepen vormen zich en breken op. Je vindt net die ene pelgrim terug die je weer wilde ontmoeten, of deze raakt juist uit het zicht.
Het karakter van de steden is heel verschillend. Pamplona- hoewel erg mooi, wilde ik er niet lang blijven. Teveel toerisme, gefeest. Aan Logrono, erg rustig, heb ik niet veel herinneringen. Burgos is de mooie slapende prinses (zie artikel 2-6-15). León: mooi, levendig, de juiste maat stad. Ver genoeg op de Camino ook om er helemaal in te zijn. En dan Santiago, nou ja....(artikel 14-10-12). Santiago is wellicht de mooiste stad, maar ook heel erg druk en toeristisch.

Wat me altijd weer verbaast is hoe klein in inwonertal deze steden zijn. De snelwegen en uitgestrekte industriegebieden geven de indruk dat je een metropool nadert, maar dat is zeker niet zo: Pamplona heeft 195.000, Logrono 150.000, Burgos 180.000, Leon 130.000 en Santiago 95.000 inwoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten